Våra yrkeskategorier för bemanning

Här är listan med våra yrkeskategorier som du kan boka genom att ringa oss på 08-578 578 00 eller maila till order@fourservice.se:

Diskare – besitter kunskaper om och har erfarenhet av de flesta inom restaurang förekommande maskinparker. Huv-, tunnel- och granuldiskmaskiner är självklara arbetsredskap för våra diskare.

Köksmästare – ansvarig för all kökspersonal samt för produkt och koncept. Arbetsledare för driften i det dagliga arbetet.

Förste kock/souschef – köksmästarens högra hand och ställföreträdare. Skicklig matlagare och arbetsledare.

Kock – utbildad matlagare som dessutom arbetat några år på fältet så att alla teoretiska kunskaper hunnit testas i praktiken.

Juniorkock – En som har restaurangutbildning i såväl varm- som kallkök men inte hunnit arbeta så länge i skarpt läge. Juniorkocken är perfekt om man arbetar i större team där tid finns för instruktioner och handledning. Bristen på erfarenhet av restaurangmatlagning vägs upp av den ungdomliga nyfikenheten, tempot och arbetsviljan.

Kallskänka – utbildad matlagare som dessutom arbetat några år på fältet i det kalla köket så att skolbänksteorin förvandlats till en trygg köksvardag.

Köksbiträde – driftigt biträde som kan hjälpa till med att hacka och skära i köket. Har dessutom utbildning i grundläggande livsmedelshygien med sig i ryggsäcken.

Hovmästare – servispersonal med mångårig vana från matsalsarbete. Duktig arbetsledare och organisatör.

Servisbiträde/runner – rör sig hemvant i matsalsmiljö, bär tallrikar och dryck utan besvär. Stödpersoner för servisen.

Servitör/servitris – kommunicerar med gäster om mat och dryck, serverar vid bord, alternativt från bufféer. Har vana av att kommunicera med köket.

Á la carte-servis – kommunicerar med gäster om mat och dryck, serverar vid bord, samt sköter kassan och ansvarar för beställningar (bongar) till köket. Goda kunskaper i ett eller flera kassasystem.

Fatservis – van att arbeta med banketter och stora sällskap, behärskar tekniker med serveringsbestick.

Restaurangbiträde – kunnig inom flera olika områden på en restaurang. Diskar, plockar upp varor, portionerar mat och stödjer servisen, kallskänkor och kockar med enklare göromål. Har utbildning i grundläggande livsmedelshygien i sin kunskapsbank.

Bartenders – kunniga inom dryckesområdet och gällande lagstiftning för alkoholservering. En yrkesgrupp som har mer som regel än undantag att arbeta vid tider när ingen annan gör det.

Sommelier  diplomerad dryckeskunnig person som arbetar med att upprätta vin- och dryckeslistor, samt att föreslå passande drycker till gästens valda maträtt, eller rekommendera mat till gästens valda vin.

Mässvärdar/-värdinnor – bemöter och servar gäster vid mässor, registrerar deltagarna, ser till att mäss-/konferensdeltagarna har all information de behöver.

Frukostbiträden – morgonpigga personer som förbereder frukostbufféer, oftast på hotell. Fyller sedan på i buffén, plockar disk, och ser till att det är rent och fräscht på både buffén samt i frukostmatsalen.

Hotellreceptionister – tar emot och ger service till hotellets gäster, bokar rum, checkar in och ut gästerna, hjälper till med hotell- och destinationsfrågor.

Nattportier – bemannar hotellreceptionen på natten, har ett säkerhetsansvar, nattkörning i bokningssystem, håller rent och snyggt vid receptionen, vaktmästaruppgifter.

All personal som arbetar med alkohol har dokumenterade kunskaper om ansvarsfull alkoholhantering. Vi arbetar också fortlöpande med ständig vidareutbildning av vår personal, exempelvis med hygienutbildning, hjärt- och lungräddning, och brandövningar. Utöver det uppmuntrar vi vår personal att ta hand om sin hälsa med hjälp av bland annat näringsfysiologer, stegräknartävlingar, och motionslopp.

Flera av våra kockar får också ny inspiration med hjälp av restaurang- och storköksspecialisten Martin & Servera, där de får ta del av exempelvis ”Praktisk teknik i restaurangköket – moderna kökstekniker”. Deltagarna lär sig att arbeta med sous vide, modern ugnsteknik och sifoner. De får också lära sig olika metoder av kall- och varmrökning, samt arbeta med varma och kalla geléer, varma sifonskum och terriner. Det roliga är att de nya kunskaperna sedan sprider sig som ringar på vattnet ute hos våra uppdragsgivare.